Hem till Jarlabanke


… är en bok som delvis tagits fram tack vare anläggandet av en trafikled i norra Storstockholm. När större ingrepp ska göras i miljöer där det kan finnas forntida lämningar ska arkeologiska undersökningar genomföras. Detta är ju bra eftersom det ger möjligheter att hitta rötter och lämningar till vår tidiga historia. I detta fall är det framför allt lämningar från sen järnålder (vikingatid och tiden dessförinnan) som varit intressanta. Området det handlar om är kring Täby, Vallentuna och Sigtuna (ungefär) där man genomfört undersökningar.

Det är vid två platser som jag förstått man gjort mest arbete (Stora och Lilla Sylta). Här har hittats lämningar från boplatser och begravningsplatser. Boken beskriver vad man hittat och resonerar kring vilka slutsatser som fynden bidrar till. Skriften är väl ingen populärhistorisk bok men är heller inte allt för svår att tränga in i. Boken är skriven av en större grupp forskare och resonerar kring olika delar av vår tidiga historia – framför allt centrerad till området norr om dagens Stockholm. Boken är något skriven som en rapport om de slutsatser man dragit av de arkeologiska fynden.

Boken kan vara intressant för de som är intresserad av denna del av svensk historia och som har kunskap om området där norr om huvudstaden.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 juli, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Hem till Jarlabanke.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: