Breven från Iwo Jima


… är en bok skriven av den i Sverige verksamma journalisten Yukiko Duko. Boken skildrar Japan under det andra världskriget och Japans konflikter innan detta krig. Som utgångspunkt används militären, generallöjtnanten, Tadamichi Kuribayashi. Han avslutade sitt liv under striderna på den lilla ö där så många amerikanska och japanska soldater förlorade livet, sårades och skadades för hela sin återstående levnad.

Tadamichi utbildades till att bli en kompetent officer och uppskattad ledare. Som en av de bästa i sin avgångsklass fick han ett stipendium med möjlighet att tillbringa ett par år utomlands. Han valde att åka till USA där han tillbringade ett par i slutet av 20-talet. Boken följer hans liv genom de många brev han skrev till sin familj som han skrev när han var ifrån dem.

Boken beskriver Japan och dess politiska skeenden under åren som leder fram till de ställningstaganden som man gjorde att starta krig med USA. För min del innebar det mycket ny kunskap. Det är trots som så att andra världskriget, framför allt, har berättats av segrarmakterna. Jag kan därför rekommendera boken för de som vill veta mer om krigshändelserna ur en japansk synvinkel.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 juli, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Breven från Iwo Jima.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: