Stridens skönhet och sorg


… är en fastastisk bok av Peter Englund. Boken är en samling av korta berättelser som följer 19 personer genom det första världskriget. Det är 19 ganska vanliga människor – män som kvinnor – från olika krigförande länder. Boken är inte en analys om krigets bakgrund och orsaker eller en beskrivning av krigets strategier. Boken är i och för kronologiskt berättad och upplagd. Det är 212 korta kapitel som hoppar från person till person, från plats till plats, i olika livets situationer. Boken handlar om hur dessa 19 personer uppfattade det som hände dem. Ett par av dem dör i kriget, andra skadas fysiskt eller psykiskt. Ingen av dem befinner sig i någon situation där de kan påverka skeendet. Men samtliga av dem gör olika val som påverkar deras liv och situation.

Läs den!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 juli, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Stridens skönhet och sorg.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: