Antikens värld


… är en bok skriven av den engelske historikern Robin Lane Fox. Boken handlar om den grekiska kulturvärlden från ca 600 f.Kr till omkring 100 e.Kr då en romersk kejsare styr världen runt Medelhavet.

Boken berättar om de olika vägar som de grekiska stadsstaterna valde under 400-talet f.Kr. Efter en period där olika despoter hade makten i den grekiska världen utvecklades olika sätt att styra. I Aten utvecklades en slags demokrati (för enbart fria män) där röstning skedde i stora församlingar. Genom detta system utvecklades Aten till en stor makt tack vare det folkliga stödet bakom detta styrelsesätt. Grekland var dock splittrat i olika allianser som valt olika strategier för att styra sina områden.

Denna klassiska period avlöstes av en stark kungamakt från det nordliga Makedonien. Genom  en stark militärmakt kunde de dominera sin omvärld – tydligast med Alexanders erövringar.

I Italien utvecklades en ny stormakt i Rom. Här fanns ett sätt att styra som dominerades av de rika och mäktigaste. Det var inte en demokrati som den i Aten. Dock hade man ett system där man röstade fram befattningshavare för ett år långa mandatperioder. De mäktigaste var konsulerna – två personer som styrde ett år i taget. Det utvecklades olika strategier för att stifta lagar.

Den romerska republiken avlöstes av kejsarmakt med mer eller mindre goda kejsare.

Boken beskriver denna utveckling och mycket annat kring denna viktiga period i Europas historia. Mycket av dess yttre attribut i form av byggnader – ruiner såväl som nybyggnationer – finns fortfarande runt oss.

Det var en intressant och spännande bok att läsa.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 2 juli, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Antikens värld.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: