Lärlingsutbildning inget nytt


Jan Björklund föreslår att en ny anställningsform ska införas – lärlingsanställning. Arbetsgivare ska kunna anställa ungdomar som lärling upp till och med 21 års ålder. Varför inte?

I artikeln i dagens DN påpekar Irene Wennemo, LO, att detta inte är något nytt på svensk arbetsmarknad. Inom byggbranschen finns ett väl utbyggt system där man tar emot elever som gått ut Byggprogrammet, något liknande finns inom elektrikerbranschen. IF Metall och Teknikföretagen har vidare ett yrkesutbildningsavtal som möjliggör att betala lön under utbildningstid som är lägre än ordinarie lön.

Jag tycker att detta är väl värt att pröva. Man kan redan idag se att elever på Industriprogrammet underlättar sina möjligheter att få ett arbete när de praktiserar ute på arbetsplatser. Från och till har det prövats att bygga på Industriprogrammet med frivilligt påbyggnadsår i samarbete med företag. Tyvärr har inte alla dessa försök lyckats. Ofta därför att eleverna hellre tar ett ”riktigt” arbete med full lön än att ta investeringen med ett påbyggnadsår.

Låt oss pröva och utveckla detta. Det kan bli en bra möjlighet för många ungdomar att få ett utvecklande arbete och motivation att satsa hårdare på sin utbildning.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 29 juni, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Magnus Nyman

    Men Göran är det metalls ideologi, att sänka arbetstid så människor tjänar mindre och får mindre pensionspengar, att ungdomar ska arbeta under sämre vilkor? Vi inom byggnads har lärlingar men våra avtal gäller dom också. Folkpartiet presenterar inte hur deras lärlingsystem ska se ut. Jag tror att företag kommer att utnyttja det här vid ”toppar” för att sedan sparka ungdomarna. Ett byggföretag i sthlm sparkade alla sina lärlingar i augusti förra året (50st) för att sedan antälla arbetare från öst. Jag tror det här kommer att medföra lönedumpning. Precis så som svenskt näringsliv och borgarna vill ha det.

  2. Göran Johansson

    Det jag läste om vad som föreslås skrämmer mig inte det minsta. Det handlar om hur vi kan verka för att skapa arbetstillfällen för unga. Vad jag förstått finns ett väl fungerande system inom byggbranschen (lärlingsböcker etc). Vad jag förstått är detta en grundbult inom byggbranschen. Vill du mena att detta system inte funkar? Eller handlar det om att enskilda arbetsgivare utnyttjar systemet?? Hur vill du skapa bra arbetstillfällen åt unga? Jag tycker det är rimligt med en lägre inkomst om det finns ett riktigt utbildningsprogram (dvs både utbildning som praktik). Ungefär som det lärlingsprogram som Byggnads arbetar med.

%d bloggare gillar detta: