Unga svenska män framtidens förlorare


Det finns skillnader i betygsgenomsnitt mellan grundskolorna i Eskilstuna. Detta är inget konstigt i sig och så kommer det nog att vara. Den viktiga skillnaden i betyg finns dock mellan tjejer och killar. Det visar sig att tjejer med invandrarbakgrund har högst genomsnittsbetyg (motsvarande VG i samtliga ämnen), sedan kommer tjejer med svenska som modersmål, sedan kommer invandrarkillar. Sämst genomsnittsbetyg har killar med svenska som modersmål.

Dessa skillnader är högeligen intressanta och borde få följder i framtiden. Trenden visar att det är allt fler unga kvinnor som går vidare till högskola/universitet. De praktiskt inriktade gymnasieprogrammen lockar framför allt unga killar. Tjejer väljer i högre grad inriktningar som leder dem vidare till högre utbildning.

Dock är det som så att Sverige har en väldigt könsmässigt uppdelad arbetsmarknad. Kvinnor har lägre genomsnittslöner och arbetar i högre grad deltid. Fler kvinnor än män har visstidsanställningar. Sveriges Ingenjörer visade i en nyligen presenterad undersökning att kvinnor får lägre ingångslöner (de t.o.m. förväntar sig det under utbildningstiden).

Svårast på arbetsmarknaden har dock människor med konstiga efternamn – de får de ”sämsta” jobben och de lägsta lönerna. Det är uppenbart att invandrade har svårare att få ett arbete – även i de fall de har likartad kompetens och utbildning som etniska svenskar.

Det svenska samhället och arbetsmarknaden står inför en stor utmaning att rätt ta emot de välutbildade och -motiverade unga kvinnor som börjar komma ut i arbetslivet. Jag tror inte att de stillatigande kommer att acceptera att lönas sämre än de unga männen. Vi måste också inse att människor med ”konstiga” efternamn i många fall kommer att vara bättre utbildade än unga män med svenska som modersmål.

Framtiden är spännande och vi står inför stora utmaningar. Den etniskt svenska  manligt dominerade normen på arbetsmarknaden kommer att utmanas och förändras. Frågan är om de unga (och äldre) svenska männen har förstått det?

Det kanske inte är en slump att det är unga svenska män som framför allt lockas till Sverige-Demokraterna och Piratpartiet?

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 juni, 2009, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. 12 kommentarer.

 1. Detta är ett område jag inte är så insatt i. Men en personlig erfarenhet jag har är att betyg från högstadier/gymnasium inte korrelerar allt för starkt med framgång i datalogi på högskolenivå. Har ingen aning om hur det ser ut på andra områden.

 2. Roland Eiksson

  Du säger ”Det kanske inte är en slump att det är unga svenska män som framför allt lockas till Sverige-Demokraterna och Piratpartiet?”
  Det kanske du har rätt i, men det var ett fult försök att likna dem som röstat på PP med dem som röstat på SD. Bevekelsegrunderna för val av parti torde i det fallet vara rakt motsatta.
  Det är dock glädjande att se att tjejer, och då framför allt de med som du uttrycker det ”konstiga efternamn”, gör så bra ifrån sig och jag hoppas att det får genomslag i framtiden, inte bara ekonomiskt, utan även på alla andra sätt.

 3. Tyvärr är det nog så att PP och SD fiskar i samma vatten. I flera undersökningar anger PP’s väljare att de har SD som näst bästa alternativ.
  Och det är klart att PP’s tillskyndare inte gillar det – eftersom det indikerar att det kanske inte primärt var frågan om yttrandefrihet och demokrati som lockade, utan annat. En rimlig gissning är protest och fildelning.
  Och det låter naturligtvis inte lika snyggt

 4. Roland Eiksson

  Calle, jag tror att du fiskar i grumliga vatten. Tyvärr ökade ju SD i valet, vilket rimligtvis borde betyda att dom ej förlorat röster, och dom kan ju knappast ha vunnit röster från PP om du ser till hur få som röstade PP i föregående val. Du har rätt i att en rimlig gissning är protest, nämligen en protest mot nedmonteringen av demokratin, vilket jag tycker låter som den snyggaste protest man kan tänka sig. Jag röstade PP och om du tror att det var för att jag gillar olaglig ned/uppladdning så har du fel, jag bor för övrigt i ett land där jag kan ladda upp/ ner hur mycket jag vill om jag skulle känna för det.
  Förresten, vad är fel med fildelning? Du och jag har ju ängnat oss åt fildelning nu, det är nämligen en förutsättning för kommunikation via internet. Om du menar olaglig upp/nedladdning vore det kanske bra om du skrev det.
  MVH
  Roland Eriksson

 5. Nej Roland, det är du som slingrar dig. Det är väl självklart att ett parti så ädelt som PP inte vill förknippas med SD. Men eftersom PP under hela valrörelsen hämtat styrka i opinionsundersökningar, och samma opinionsundersökningar också träffade hyfsat rätt vad gäller det slutliga valresultatet, så är det väl bara att acceptera att samma opinionsinstitut noterar att det finns ansenliga strömmar från SD till PP.
  Och jag inser att det är ett problem. För PP.
  Ja, SD ökade. Och hade inte PP funnits hade de ökat än mer.
  Men istället för att förneka det skulle det ju vara hedersamt om företrädare för PP på allvar tog avstånd från främlingfientlighet och rasism, och fördömde det på allvar.
  Ditt resonemang om fildelning är bara trams. Alla vet vad vi talar om – hårklyverier gör ingen gladare.

 6. Och i vanlig ordning är Roland Eiksson (!) lika anonym som majoriteten av PP’s tillskyndare. Mig når man på callefriden@hotmail.com Skriv en rad Roland, om du finns

  Mvh

 7. Roland Eiksson

  Javisst finns jag: rolandsabang@gmail.com
  Jag är bosatt i Filippinerna och har en helfilippinsk sambo som sedan tidigare har fyra helfilippinska barn som bor hos oss, så blanda inte ihop mig med stollarna inom SD. Jag har ett barnbarn som jag verkligen älskar, han är hälften kines 1/4 svensk och 1/4 finsk. Själv är jag 63 år.
  Något mer du tycker att du behöver veta? Du kan ju maila mig i såfall.
  Om du ser i statistiken hos valmyndigheten var dom flesta SD-rösterna kommer ifrån geografiskt och jämför det med var dom flesta PP-rösterna kommer ifrån geografiskt så ser du att ditt påstående om ansenliga strömmar är dumheter.
  MVH
  Roland Eriksson

 8. Det är alltid de fattiga och förtryckta som anstränger sig mest, de har mest att vinna. Vita män i västerlandet har sitt på det torra (tror de). Det är dags att börja inse att varken män eller västerlandet har en säker framtid. Lyssna på Fredrik Hären.

 9. Det är LÖJLIGT att försöka sammankoppla PP med SD på ett ideologiskt plan – Dessa 2 partier har då INGET gemensamt vad gäller ideologin

  Dom sk ”undersökningar” som Göran hänvisar till är vanliga PROPAGANDA artiklar i syfte att BORTFÖKLARA PPs stora seger på 7% – Vilka dumma bortförklaringar verkar vara tillåtna när det gäller PP och angrepp på piraterna – Nu är prirater plötsligt bortsprungna SD:are? – Get real – Vilken anledning skulle en SD:are ha att lägga sin röst på PP istället?

  Inte heller surfade PP på opinionsundersökningarna heller – PPs seger BORDE inte ha kommit som överraskning efter alla skandaler i rättegången mot TPB och politikernas dövhet när det gäller den ALLMÄNA opinionen och lyhördhet mot LOBBYORGANISATIONER som i huvudsak representerar AMERIKANSKA ekonomiska intressen

  Med över 2 MILJONER fildelare i Sverige har vi ALLA en granne – en arbetskompis – en vän – en släkt – ett barn eller barnbarn som fildelar – dvs de – helt UTAN kommerseilla vinstintressen – delar filer DE SJÄLVA förfogar över med varandra – Det är DÄRFÖR att MAJORITETEN av det svenska folket sympatiserar med pirater även om detta inte avspeglas i valet av politisk parti –

  Dessto fler övervaknings- och kontrollagar – dessto STÖRRE kommer PP att bli – Dessto fler skandaler och UPPENBAR rättsröta dessto STÖRRE kommer PP att bli – Det räcke med ETT enda fall typ ”Jammie Thomas-Rasset” i Sverige för att PP kommer att bli STÖRRE och SPRÄNGA 4% gränsen i nästa riksdagsval

  Jag ger då inte mycket för sådana VÄRDELÖSA pseudointellektuella analyser som Göran här presenterar

 10. Göran Johansson

  Ja, du Tommy …
  … så tråkigt att du väljer att så felaktigt beskriva mitt budskap!

 1. Ping: Dagens bästa på S-bloggare | noterat

 2. Ping: Midsommarens bästa på S-bloggar « Objektiv S-blogg

%d bloggare gillar detta: