Bidrag enbart till eliten


Läste en intressant artikel på DN:s hemsida ikväll. Det gäller en aktuell opinionsundersökning genomförd av ”Forskningsgruppen för samhälls- och informationsstudier” (FSI). Studien visar att väljare som röstar på olika partier tycker ungefär lika i många samhällsfrågor. Men det finns även frågor som delar upp väljarkåren åt olika håll. Dessa gäller frågan om ytterligare besparingar på a-kassan, sjukpenning, offentliganställdas löner etc.

Det är väl knappast någon som väl blir förvånad över att borgerliga väljare är mer villiga att spara på ovan nämnda socialförsäkringssystem eller inom den offentligt ägda sektorn. Eller att socialdemokratiska, vänsterpartister och gröna väljare i högre grad är motståndare till besparingar.

Det är ju heller inte förvånande att den borgerliga regeringen genomför en politik som i huvudsak gynnar de mer välbeställda av väljarkåren. Vänsterns utmaning ligger i  att åter igen formulera en politik som gynnar de som är mest i behov av samhällets stöd. Samtidigt måste man inhämta stöd från de väljargrupper som inte är i behov av samhällets stöd i lika hög grad.

Den borgerliga regeringen ratar idag bidrag som går till arbetslösa, sjukskrivna och andra väljargrupper med stora behov. Däremot har man inga skrupler när det gäller bidrag som gynnar sina kärnväljare. Kan det vara så djävligt att de anser att eliten lättare kan anförtros förtroendet att erhålla bidrag än de fattiga och sjuka?

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 juni, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Tomas Andersson

    …och det är en större andel vänsterväljare som kan tänkas spara på skolan.

    Vad skall man ha kunskap till när A-kassan och bidragen skall höjas?

  2. Göran Johansson

    Så här står det i artikeln: ”När det gäller skolan, sjukvården och ålderspensionerna är beskedet mycket klart: en majoritet av väljarna säger nej till besparingar.”

    Det finns säkert skillnader i synen på vilka satsningar som borde göras på utbildningsområdet. (S) har historiskt satsat stora medel på utbildningsområdet (kunskapslyftet på 90-talet, regionala högskolor, vuxenutbildning etc).

%d bloggare gillar detta: