Sjuka ratas av arbetsgivare


Tjänstemännens Centralorganisation (TCO) konstaterar i en rapport att arbetsgivare sållar bort långtidsarbetslösa och sjukskrivna i samband med nyanställningsprocessen. TCO har frågat 2.600 arbetsgivare med fler än tio anställda. Resultatet är tydligt. En majoritet säger nej till att anställa någon som är sjukskriven från ett annat arbete och 48 % till att anställa någon långtidsarbetslös.

Sjuka och långtidsarbetslösa pressas från två håll. De får allt svårare att bibehålla sin anställning (pga ändrade sjukpenningregler) och de får allt svårare att få ny anställning.

Långsiktigt riskerar vi att få från arbetsmarknaden utslagna människor vars enda straff är att de varit långvarigt sjukskrivna och/eller arbetslösa. Fokus har allt mer övergått till piska snarare än morot för att stimulera och hjälpa denna grupp av människor till egen försörjning. Denna utveckling kan ingen av de senaste regeringarna svära sig fria ifrån.

Socialdemokraterna måste utveckla en annan och bättre politik i detta avseende. Dagens politik är inget att sträva efter. Men det får heller inte bli som så att sjukskrivna får gå åratal med ersättning men utan aktiva åtgärder för att komma åter till arbetslivet.

Jag tror på att en solidariskt finansierad rehabiliteringsförsäkring kan vara ett led i en bättre utveckling. Vi behöver även satsa på ett nytt kunskapslyft (ett av socialdemokratins stoltaste stunder under 90-talet).

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 juni, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. När arbetsgivare ratar sjuka, långtidsarbetslösa borde det kosta , den kostnaden skulle sedan ge höjda ersättningar för dessa två grupper.
    Eller hur?

  2. Göran Johansson

    Frågan är bara hur man praktiskt ska lösa detta.

%d bloggare gillar detta: