Kungen – Kejsaren – Tsaren


… är en bok som handlar om de tre kusiner som var statsöverhuvuden för Storbritannien, Tyskland och Ryssland när första världskriget startade. Boken är skriven av den engelska författaren Catrine Clay.

Boken berättar historien om hur tre kusiner så småningom blev sina repsektive länders statschefer. En av dem i en konstitutionell monarki (Storbritannien) och de övriga två som var autokrater – dvs själva hade makten (om än inte fullt ut i praktiken).

Boken beskriver sammanblandningen av normala familjehändelser och statspolitik som skedde när dessa personer träffades och kommunicerade med varandra. Boken beskriver vidare vilken skuld som eventuellt kan läggas på statscheferna för att det första världskriget startade. I boken diskuteras att viss del av världskrigets utbrott går att härleda till det krig som drabbade Danmark 1864. Två döttrar från det danska kungahuset blev drottningar med ett starkt hat gentemot Tyskland.

Den stora skillnaden mellan de tre monarkerna var att George V verkade i en konstitutionell monarki. I Storbritannien var det en folkvald regering som hade den formella makten med en kung huvudsakligen med symbolisk makt. Men även i detta fall blev det en sammanblandning av familjeärenden och statlig politik i och med monarkens tyckanden och låtanden när han agerade med sin släktingar i Tyskland och Ryssland.

Boken är intressant att läsa och gav mig en del nya kunskaper i det skeende som ledde fram till första världskrigets utbrott.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 13 juni, 2009, i Litteratur jag läst, Republik. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Kungen – Kejsaren – Tsaren.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: