Vårdad klädsel


Arbetsmarknads- och Familjenämnden i Eskilstuna kommun har fattat beslut om komplettering till kommunens riklinjer kring alkoholtillstånd. Denna komplettering ska diskuteras och beslutas av kommunfullmäktige. Vad jag förstår är detta ett försök att komma åt kriminella MC-gäng och liknande sammanslutningar.

Nämnden föreslår att klädseln ska vara vårdad. Som det heter i beslutet:

”Det innebär bland annat att inte bära kläder som visar tillhörighet till något gäng eller gruppering som uppfattas som hotfull, diskriminerande eller ha en kriminell tillhörighet.”

Även om jag förstår syftet med detta förslag till nya riktlinjer ser jag ändå vissa problem. Hur ska krogarna sätta gränser? Det finns massor av sociala sammanslutningar som använder symboler som påminner om kriminella gängs kännetecken. Det finns massor av föreningar för motorcykelåkare som använder västar för att visa från vilken förening de kommer ifrån. Klädselmode med ursprung i storstädernas förorter används både av ungdomar som vill visa upp sin kultur och ursprung men för den skull inte behöver vara brottslingar men även av sådana som ägnar sig åt brottslighet.

Det är möjligt att svaren på mina funderingar finns i nämndens handlingar (som jag inte läst). Men trots allt – jag känner tveksamhet inför detta. Risken är trots allt att dessa åtgärder blir ett tomt slag i luften.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 11 juni, 2009, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Vårdad klädsel.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: