Expressen kryper till korset


Läste ikväll att skvallertidningen Expressen har betalt 50.000 kr till Anna Lindhs minnesfond. På så sätt ber de LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin om ursäkt. Som bekant intervjuade en journalist en person som denna trodde var LO:s ordförande. Vilket det snabbt visade sig inte vara.

Denna incident visar vad som kan hända när drevet i media är i full snurr. Källkontroll blir underordnat det budskap man så gärna vill presentera. Man vill presentera den önskvärda sanning – inte hela den nyanserade bilden.

Det är tråkigt att vi fått ett sådant mediaklimat i Sverige. Det är bra med en fri och självständig press som bevakar makthavarna. I Sverige har vi inte en sådan fri press. Den är snarare ägd till största delen av borgerliga intressen. De har inget intresse av att genomföra en allt för nitisk och kritisk granskning av de borgerliga företrädarnas göranden och låtanden. Det fantastiska vi upplever i Sverige idag är att oppositionen granskas hårdare än den sittande regeringen. Därför är det symptomatiskt att Expressen hann publicera den förmenta intervjun med Wanja Lundby-Wedin innan debaclet uppdagades.

Journalisten var på ett uppdrag från sin arbetsgivare att hitta den sanning som tidningen önskade publicera. Den sanningen fick man. Det tråkiga var ju bara att det var fel person man pratade med och att tidningen hann publicera det hela.

Sorgligt är det bara att den typen av skandalreportage säljer lösnummer. Tråkigt är det också att det syns få spår av självkritik inom mediavärlden för deras ansvar att ge nyanserad bild av skeendena.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 9 juni, 2009, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Expressen kryper till korset.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: