Inget nytt under solen


Ett antal företrädare för arbetsgivarorganisationer inom industrin har idag på DN:s debattsida uttalat sig inför den kommande avtalsrörelsen. De för fram ett antal – som de anser de – nödvändiga krav inför de kommande förhandlingarna. Det handlar om allt från lägre löner för ungdomar, lönestopp, flexiblare regler för uppsägningar etc.

De anser att dessa krav är nödvändiga i den rådande lågkonjunkturen. Nåja, det finns ingen anledning att alltför mycket hetsa upp sig inför dessa arbetsgivarkrav. Det hör till sakernas tillstånd att arbetsgivarna förstås vill driva sina symbolfrågor. Dessa frågor har de även drivit när Sverige befann sig i högkonjunktur. De kommer att driva dessa krav oavsett vilket konjunkturläge vi befinner oss i.

Självklart stundar en tuffare avtalsrörelse nästa vår. Det råder det inget tvivel om. Arbetsgivarna vädrar morgonluft i denna djupa lågkonjuktur. Den fackliga utmaningen ligger i att motivera och förklara för medlemmarna att avstå från arbetsgivarnas krav. De fackliga organisationerna har visat att vi klarar av att ta ansvar för löneutvecklingen under de senaste tio åren. Vi har visat att det finns alternativ till arbetsgivarnas önskemål att förändra maktförhållandena på arbetsmarknaden.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 maj, 2009, i Blandade funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Inget nytt under solen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: