Avsikt att förinta


… är en bok med samlade artiklar skrivna av Sven Lindqvist. De har som tema ”förintelse”. Artiklarna resonerar om vad förintelse är för något – ur juridisk terminologi, huruvida resultatet av handlingarna var menat såsom förintelse eller som en beklaglig bieffekt.

Nazityskland har fått stå som exempel på vad en totalitär regim kan åstadkomma av förföljelse och i sin strävan av att faktiskt utrota hela folk och icke önskvärda element. Sven Lindqvist visar fram andra exempel än de som nazisterna utförde.

De brittiska bombningarna av tyska städer under andra världskriget var måhända inte avsedda att förinta det tyska folket men var förmodligen en allvarlig krigsförbrytelse. Bombningarna genomfördes medvetet och med öppna ögon för att terrorisera den tyska befolkningen. Tekniken utvecklades av brittiska flygvapnet när de bombade befolkningen i sina koloniala besittningar innan världskriget.

Sven lyfter också fram ett annat exempel på förbrytelse mot en folkgrupp – aboriginerna i Australien.

Det är en tänkvärd och läsvärd liten bok som rekommenderas för läsning.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 maj, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Avsikt att förinta.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: