En världshistoria om ofrihet, band 3


Jag har ikväll läst ut tredje bandet av Dick Harrisons böcker om ”Slaveri” (1800 till NUTID). Denna bok (liksom de två övriga) speglar slaveriet som det sett ut över hela vår jord. I detta det tredje bandet är det framför allt slavsystemet i Nordamerika och i Afrika som har flest sidor text.

Som de flesta har jag mest hört talas om slaveriet i de amerikanska sydstaterna. Jag har fått ny kunskap om hur slavkulturerna sett ut (och ser ut idag) över världen. Man kan konstatera att de flesta kulturer har haft olika former av slaverisystem. Det är inte endast i den kristna kultursfären som slaveriet frodats. Dock kan man säga att Afrika är den kontinent som drabbats hårdats av slaveriets verkningar.

I boken konstateras även att slaveriet långt ifrån är utrotat idag. Fortfarande finns miljontals människor i olika former av slaveri. Det förekommer fortfarande över hela världen (även i Europa).

Böckerna är faktaspäckade och innehåller många kapitel som speglar olika former av slaveri i olika geografiska områden. Det är dock intressant läsning.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 maj, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En världshistoria om ofrihet, band 3.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: