Borg övervältrar kostnader


Finansminister Leif Borg har uttalat sig till TT angående finanspolitiska rådets rapport som lämnades förra veckan. Statsrådet anser att regeringen ska vara fortsatt återhållsam. Detta står något i motsats till vad rådet föreslagit. Finanspolitiska rådet har förordat regeringen att satsa mer på stimulansåtgärder. Som bekant har regeringen hållit emot.

Regeringen har ju bidragit till att försämra det ekonomiska läget och sitt handlingsutrymme genom sänkta skatter. Man har finansierat skattesänkningarna genom att, bland annat, höja avgifterna till a-kassan och på annat sätt försämra regelverket. Detta har fått till följd att massor av människor flytt a-kassorna och att de övriga får ut mindre i ersättning.

Detta innebär en massiv kostnadsövervältring till Sveriges kommuner i form av sänkta skatteintäkter, ökade kostnader för försörjningsstöd och arbetsmarknadspolitik. Regeringen har nådigt gett sin tillåtelse till sina partivänner att kunna höja kommunalskatterna vid behov.

Så kan Leif Borg pösmyndigt luta sig tillbaka och tala om betydelsen av att spara i ladorna och att vara försiktig med kostnadsökningar. 

Ja, men förstås! Det är ju valår nästa år. Måste väl ha råd till lite godis då!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 19 maj, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Ja, krisen slår verkligen hårt mot kommuner och landsting. Vi kommer att få se rejäla försämringar av kvaliteten på omsorgen om våra barn och gamla nu när tusentals människor får sparken från välfärden eftersom regeringen satsar för lite pengar.

%d bloggare gillar detta: