Kortsiktiga företag


Ove Jansson som är regionchef för Företagarna i Sörmland har intervjuats av radio Sörmland. Han säger något viktigt i denna intervju. Något som jag i min fackliga roll också stött på. Det handlar om att större företag utnyttjar mindre företag som ”bank”.

Underleverantörer drabbas ganska ofta av att de större företagen kräver längre kredittider för sina fakturor än vad de själva beviljar sina kunder. Storföretagen gör detta för att förbättra sin egen likviditet och ekonomiska situation. Denna kortsiktighet kan dock få till följd att annars sunda och väl skötta företag kan drabbas av likviditetsbrist i denna lågkonjunktur.

Storföretagen agerar med sitt eget bästa som riktmärke. De tar hem arbeten från underleverantörer och de kräver långa kredittider. Denna kortsiktighet riskerar att slå ut många företag. Det kan även innebära problem för storföretagen i en normaliserad konjuktur. Det kommer åter en tid när storföretagen behöver anlita underleverantörer igen.

Det är bra att Ove Jansson lyfter denna fråga. Här är en sådan viktig fråga som Svenskt Näringsliv behöver fundera över. Det finns mer att diskutera för att utveckla företagandet än bara förändringar av lagen om anställningsskydd. Näringslivet behöver också diskutera sitt eget ansvar för att utveckla företagande och jobbtillväxt.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 maj, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: