Lönerörelsen är igång


Under våren 2010 går de flesta avtalen inom industrin och i de flesta övriga branscher på den privata arbetsmarknaden ut. Under 2009 kommer därför styrkorna att börja mobiliseras och motiveras för den kommande lönekampen. En sak kan dock sägas redan nu. Det är att fackföreningarna kommer att vara på defensiven. Det troliga är ju att Sverige fortfarande kommer att befinna sig i en lågkonjunktur nästa år. Det är naturligtvis lättare för fackföreningar att vara offensiva i en högkonjunktur.

Idag genomförde arbetsgivarna (Svenskt Näringsliv) ett seminarium om en förändrad lönepolitik. De vill se mer av lokala och individuella löneförhandlingar. Det goda syftet ska då vara att skapa säkrare arbetstillfällen. På seminariet hänvisas till exempel i fyra europeiska länder.

Det är klart att arbetsgivarna vill ha en mer decentraliserad lönebildning. Det tillhör ju den klassiska motsättningen mellan löntagarna och ”arbetsköparna”. Tekniföretagen kommer säkert att vilja ha öppningsklausuler och annat godis för arbetsgivarna.

Det blir ett viktigt år för den fackliga rörelsen. Vi ska både uppbåda de fackliga medlemmarna inför en kommande och hård avtalsrörelse (med ganska litet utrymme för löneökningar och andra förbättringar). Samtidigt ska vi verka för ett regeringsskifte.

2009 ser ut att bli ett spännande år!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 april, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

%d bloggare gillar detta: