Wanja och opinionen


LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin intervjuades i svensk radio idag. En  viktig punkt i diskussionen var förstås händelserna kring AMF Pension och hur det (eventuellt) påverkat socialdemokraternas fall i opinionen. Wanja menar att man inte ska överdriva den påverkan som AMF-händelserna haft.

Jag delar den uppfattningen. Socialdemokraternas opinionsfall hade pågått ett bra tag innan dessa beramade händelser. Däremot påverkar händelserna så klart både LO och socialdemokraterna på kort sikt.

Viktigare orsaker till att (S haft det svårt opinionsmässigt är att svensk media bedriver en betydligt mer kritisk granskning av oppositionens politik än av den sittande regeringens. Vilket i sig är ganska fantastiskt i denna pågående lågkonjunktur. Jämför även med den helt okritiska granskning som skedde av de borgerliga partiernas samarbete inför det senaste riksdagsvalet.

Andra orsaker till socialdemokraternas problem är förstås samarbetet med (MP) och (VP). Framför allt många fackligt aktiva och fackliga medlemmar har svårt att smälta samarbetet med Miljöpartiet. En viktig del av detta har MP:s ställningstagande vad gäller det undantag i lagen om anställningsskydd som man bidragit till att införa. Det finns också en misstänksamhet bland fackligt aktiva inom ”energitung” industri när det gäller energipolitiken. Traditionellt har man lättare att fördra Vänsterpartiet eftersom de har en facklig tradition – och i många fall goda fackliga företrädare (om man ej inte alltid gillar VP:s politik).

En annan orsak till den otydlighet många känner i socialdemokraternas oppositionspolitik är den omprövning av sin politik som pågår. Partiet startade rådslagsarbeten inom flera politikomrråden. Det är först i höst i samband med partikongressen som detta arbete kan avslutas.

Min förhoppning är att socialdemokraternas alternativ blir betydligt tydligare efter kongressen och att vi kan se ett trendskifte i opinionen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 april, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Wanja och opinionen.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: