Det lyser en framtid


… är titeln på band 5 i Metalls förbundshistorik. Boken kom ut 2008 och har stått i min bokhylla ett tag. Boken handlar om Metalls historia åren 1957 – 1981. Det är en spännande del i den fackliga historien. Det handlar om tiden när (kanske) det fackliga inflytandet stod på sin topp. Det var en tid präglad av Saltsjöbadsandan och den nära anslutningen till det socialdemokratiska partiet.

Jag har tidigare läst de två första banden i historiken. Den stora skillnaden mellan denna bok och de tidiga böckerna är hur boken är upplagd. I de två tidiga böckerna följs historien år för år. I denna bok följer man historien tematiskt. Måste säga att detta är mer intressant.

Boken berör omvandlingen som skedde inom industrin. Detta var en dramatisk tid när Sverige gick från en av världens största skeppsbyggnadsländer till att varvsindustrin i stort utraderades på några år. Under denna tid skedde även en snabb teknikutveckling inom den elektroniska industrin som för Facit innebar slutet och för Ericsson framgångar. Under denna tid växte den svenska fordonsindustrin snabbt till det den är idag.

I boken beskrivs Metalls utveckling till ökat fackligt fokus på arbetsmiljö och arbetsorganisatoriska frågor. Frågor som ligger utöver det fackliga kärnområdet löner.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 april, 2009, i Litteratur jag läst. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det lyser en framtid.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: