Monarkins avslutande


Årsmötet för Eskilstuna arbetarekommun behandlade idag den motion om monarkins avslutande som jag skrivit. Årsmötet beslutade att motionen ska skickas vidare som enskild.

I debatten framfördes argumentet att frågan är så pass oviktig i jämförelse med de övriga frågor som vi står inför i det kommande riksdagsvalet. Det är säkert sant att denna fråga är förhållandevis betydelselös jämfört med att verka för en bättre arbetslöshetsförsäkring, sjukförsäkring eller vad det månde vara.

Problemet med detta argument är ju att det aldrig kommer att vara rätt tid att driva denna fråga. Man kommer alltid att kunna hävda att det finns viktigare frågor som vi måste driva. Det innebär att vi aldrig kommer att ställa denna fråga till väljarnas prövning.

Arbetarekommunens styrelse vidhöll dock sitt yrkande att bifalla motionen och jag valde därför att inte själv delta i debatten. Det enkla valet blir därför ibland det felaktiga valet.

Nu kommer motionen ändå att skickas som enskild till partikongressen vilket innebär att ingen person kommer att känna sig tvungen att argumentera för motionens förslag. Nu är jag inte helt blåögd. Jag förväntar mig inte att denna fråga (av taktiska skäl) kommer att finnas med i det kommande vaprogrammet. Men saken är den att vi i vårt partiprogram är för republik och någon gång måste  frågan prövas av de svenska väljarna.

Besviken är jag! Både över att motionen inte antogs, men framför allt över att jag inte tog debatten direkt.

Nåja – jag får väl återkomma nästa gång.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 mars, 2009, i Politiska funderingar, Republik. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Stå på dig Göran!
    Anna

%d bloggare gillar detta: