Ett val mellan pest eller kolera


IF Metall har tecknat ett permitteringslöneavtal med några av våra arbetsgivarmotparter. Det som av media beskrevs som ett avtal om lönesänkningar (inte helt korrekt). Vad har då hänt sedan detta centrala avtal slöts?

Jag har informerat om avtalet på flera arbetsplatser. Medlemmar och arbetsgivare har funderat på om detta kan vara ett alternativ till uppsägningar. I de flesta fallen har beslutet blivit att permittering inte i detta läge är ett alternativ. Många företag börjar nu närma sig konkurs. I ett sådant läge är inte detta permitteringsavtal något bra alternativ. Det ger helt enkelt inte den ekonomiska besparing som krävs för att företaget ska överleva långsiktigt.

I ett sådant läge krävs förstås viss finkänsla från den fackliga organisationen. Ett permitteringsavtal ska bara tecknas med företag som inte står inför konkurs men som behöver övervintra denna extrema lågkonjunktur. De berörda medlemmarna har ett svårt val att ta – antingen sänka inkomsten nu eller möjligen senare (om det blir uppsägningar).

Jag har hittills endast förhandlat fram ett enda avtal om permittering. Totalt har vi idag fyra sådana avtal inom IF Metall Mälardalen. I de flesta fall där jag varit med om att diskutera/informera om ett lokalt permitteringsavtal har det slutat med uppsägningar.

Det är ingen rolig syssla att prata med medlemmarna om detta. De ska ta ställning till om det är bättre att sänka sina inkomster nu och kanske rädda jobben. Men jag kan ju inte ge några garantier. Jag överlämnar till dem att fatta beslut – sedan förhandla och därefter åka därifrån.

Huvva!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 mars, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ett val mellan pest eller kolera.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: