Lätt och billigt med uppsägningar


Ibland är det trevligt att ta del av artiklar på Svenska Dagbladets hemsida. Idag kan man läsa en artikel om hur billigt (och lätt) det är att säga upp personal i Sverige. Detta går ju helt i motsatt ton än den bild som Svenskt Näringsliv vill förmedla. Hos dem är det snarare gnäll och tandagnisslan om hur förbaskat besvärligt det är att diskutera med de fackliga organisationerna.

Det är otvetydigt inte särskilt svårt att säga upp personal pga arbetsbrist. Det är till och med som så att det är arbetsgivaren som avgör om det är arbetsbrist. Det enda ”besvärliga” för arbetsgivarna är att de måste förhandla med facket. Problemet ur facklig synvinkel är att det börjar bli svårare att försvara systemet inför medlemmarna.

Vi har försvarat det svenska systemet så länge det fanns en politisk insikt om betydelsen av en riktig arbetsmarknadspolitik där ordentliga medel satsades på utbildning av de personer som blev av med jobbet. Denna regering har en annan agenda. Kraven från fackliga medlemmar blir därför fler om att det båste bli dyrare att säga upp i Sverige.

Min inriktning har hittills varit att försvara de svenska bestämmelserna. Om det är allt för dyrt att säga upp personal kan ju det också minska intresset från företag att etablera sig i Sverige och att man blir uppfinningsrikare i att kringgå systemen.

I huvudsak har vi ett bra regelverk i Sverige. Men våra omställningsstöd behöver utvecklas ordentligt. De som blir arbetslösa måste kunna känna en ekonomisk trygghet som arbetslös och hjälp till att utveckla sin kompetens (och anställningsbarhet).

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 februari, 2009, i Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Lätt och billigt med uppsägningar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: