Avgift till a-kassan


IF Metalls föreståndare för a-kassan räknar med att den rörliga avgiften till a-kassan kommer att höjas om arbetslösheten stiger. Det kan innebära att avgiften slår i taket 300 kr. Det skulle i så fall vara en höjning med 175 kr/månad.

Avgiften till de olika a-kassorna grundar sig på vilken arbetslöshet som råder inom de olika kassorna. Ju högre arbetslöshet desto högre avgift. Systemet bygger på idéen att fackföreningarna ska disciplineras och inte kräva för höga löneökningar eftersom detta skulle innebära högre arbetslöshet. Alldeles säkert finns det en sådan koppling inom den konkurrensutsatta sektorn. Därför har IF Metall tillsammans med fackliga organisationer och arbetsgivare inom industrin tecknat det så kallade Industriavtalet.

Dagens höga arbetslöshet inom industrin har dock global verkan. Det svenska lönenivån kan knappast skyllas för den kris som drabbat fordonsindustrin.

Regeringen verkar inte ha något intresse av att förändra dagens system. De styrs av nyliberala dogmer och förhoppningar. Detta kommer att innebära att IF Metalls medlemmar straffas för att de arbetar inom den konkurrensutsatta sektorn. Inte bara att de har en större risk att drabbas av arbetslöshet. De ska dessutom betala en högre avgift till a-kassan för denna tveksamma förmån.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 januari, 2009, i Fackliga frågor, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Avgift till a-kassan.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: