Sämre arbetsvillkor


… för arbetslösa i så kallade ”ny-startjobb”. Regeringen vill att små arbetsgivare ska kunna anställa arbetslösa till sämre anställningsvillkor. Från den 1 februari kommer arbetsförmedlingen endast att behöva försäkra sig om att lönen ligger i nivå med kollektivavtal. Däremot behöver arbetsförmedlingen inte bry sig om att det finns försäkringar på arbetsplatsen.

Detta innebär att arbetslösa som får jobb riskerar att få arbeta under sämre villkor än vad som gäller för de flesta löntagare. Regeringen utnyttjar den djupa krisen på arbetsmarknaden för att urholka gällande kollektivavtal där arbetsgivare och fackliga organisationer är överens om villkoren. Detta kan innebära att oseriösa arbetsgivare får en konkurrensfördel jämfört med företag som vill göra rätt för sig.

Regeringens sanna ansikte börjar visa sig. Med sådana vänner av kollektivavtal behövs inga fiender.

Annons

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 januari, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. christina holmstedt

    Jag fick en fråga i veckan från en medlem på jobbet. Han frågade om man kan säga nej till ett jobb där man inte har kollektivavtal. Jag svarade bara att det kan inte vara ett seriöst företag och att han får medela af om det. Men jag vet fortfarande inte om man kan säga nej och riskera att man blir utan ersättning från A kassan.

    • För att få rätten att uppbära ersättning från a-kassan måste man vara aktivit arbetssökande. Det innebär att måste ha godtagbara skäl för att tacka nej till ett arbetserbjudande. Jag misstänker att endast det faktum att ett företag saknar kollektivavtal inte i alla lägen räcker för att tacka nej. Man behöver nog ha en bra kontakt med sin handläggare på arbetsförmedlingen. Det är nämlligen de som meddelar a-kassan om man anser att en person inte aktivt söker arbete.

  2. Jag skulle tacka ja till arbetet och sedan kräva att de skulle teckna avtal eftersom jag självklart är medlem och värnar om mina rättigheter.

%d bloggare gillar detta: