Permitteringar i stället för uppsägningar


I en artikel på tidningen Folkets hemsida intervjuas verkstadsklubbens ordförande Berth Thulin om läget. Det verkar som om det inte är omöjligt att det kan bli fler uppsägningar om inte läget förbättras. Anläggningen i Eskilstuna har redan efter förhandlingar dragit ned på personalen (ca 30 %). De flesta lämnar sina anställningar med början i slutet av mars.

En annan sak Berth diskuterade var skillnaderna mellan Sverige och andra länder (bland dem Belgien och Frankrike) där Volvo har produktionsanläggningar. I dessa länder får man statsstöd för att kunna permittera personal i stället för att säga upp de anställda. Stödet innebär att företagen och staten delar på kostnaden för permitteringarna. Fördelarna med detta är att de anställda har kvar sina anställningar (om än med en lägre ersättning än lön). En annan fördel för företagen är att man kan ha kvar kompetent personal och enklare och snabbare kan växla upp produktionstakten. Detta innebär förstås en ”konkurrensfördel” inom Volvo den dag man beslutar om produktionsökningar.

I ett sådant läge kan de svenska anläggningarna få det svårare eftersom det tar längre tid att växla upp produktionstakten. Det är ju inte säkert att de personer som en gång sades upp finns tillgängliga för att anställas.

Det fanns tidigare i Sverige genom avtal mellan LO och (dåvarande) SAF en fond. Tack vare denna fond kunde företag permittera anställda och få en viss del i ersättning för lönekostnaden. Avtalet sades upp SAF (i början av 90-talet tror jag).

Tänk om den fonden hade funnits kvar idag!

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 januari, 2009, i Fackliga frågor. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Permitteringar i stället för uppsägningar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: