Låg a-kassa försämrar chansen att få jobb


I en artikel på Newsmill argumenterar Mattias Strandh, Daniel Melén och Madelene Nordlundför att lägre ersättning från a-kassan kan försämra chanserna för de mest icke anställningsbara att få nytt arbete.

De menar att eftersom att arbetslösheten blivit så hög är det de personer med högst kompetens som kommer att erjudas de arbetstillfällen som finns. Vidare fylls kön med arbetslösa på hela tiden. De som redan står långt ak i kön kommer att befinna sig där lång tid framöver. Det faktum att ersättningen är låg kommer inte att kunna innebära någon fördel för denna grupp arbetslösa. Detta trots att ett syfte  med att sänka ersättningen var att motivera (piskan) de arbetslösa att mer aktivt söka arbete.

De menar vidare att det är viktigt att de arbetslösa mår bra under sin arbetslöshetstid. Det är därför viktigt att de arbetslösa känner att man har en ekonomisk situation som innebär att man klarar sig.

Med den nivå som ersättningen ligger på idag är det få som i realiteten hamnar på 80 % av tidigare inkomst. En majoritet slår i taket för a-kassans ersättning. Vidare försvinner ju förvärvsavdraget för de som blir arbetslösa.

Jag förstår varför riksdagens majoritet höjt avgiften och försämrt ersättningen i a-kassan. De anser ju att arbetslösa i någon mån har sig själva att skylla och att de är latmaskar. Därför behöver piskan vina över de arbetslösa.

Nu delar inte jag den uppfattningen! Jag vill ha en generös försäkring som innebär en solidarisk finansiering och en erättningsnivå där de flesta hamnar på ersättningsnivå om 80 %. Idag straffas de personer som arbetar inom den konkurrensutatta sektorn – vilket innebär att fler kommer att vara mellan arbeten än inom andra sektorer. Med dagens system tvingas de att betala en högre avgift till a-kassan och få en löjligt låg ersättning.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 december, 2008, i Fackliga frågor, Politiska funderingar. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Låg a-kassa försämrar chansen att få jobb.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: