Om att skapa en ny underklass


I Skellefteå finns ett bra exempel på hur man kan hjälpa ungdomar till arbete. Det kallas för ”Praktikringen” och är ett samarbete mellan IF Metall, Arbetsförmed­lingen och Teknikföretagen i Skellefteå. I projektet kombineras studier med praktik på olika arbetsplatser. Arbetslösa får möjlighet att vara på olika arbetsplatser för att visa vad de kan och vill. De får också en realistisk bild av vad man behöver för kunskaper för att klara av ett arbete inom dagens industri.

Svenskt Näringsliv upprepar sina käpphästar för att få fler ungdomar i arbete. Det handlar om lägre löner, förändra turordningsreglerna och att förbättra samverkan mellan skolor och näringsliv. Den tredje punkten är som exemplet ovan visar högst relevant. Däremot handlar om de två övriga om helt andra saker. I tider av ökad arbetslöshet kan arbetsgivarna ”ostraffat” kräva sådant. Det kommer knappas att skapa speciellt många arbetstillfällen.

Martin Klepke talar klarspråk om strävandena att verka för allt lägre löner för okvalificerade arbeten i en krönika i Arbetet. Han säger …

… Drömmen är allt tydligare ett samhälle där billiga tjänster tillhandahålls av fattiga men åtminstone på ytan nöjda och artiga arbetare.

Talet om att minska arbetslösheten genom sänkta löner har efter sex års hetsjakt mot de redan lågavlönade bevisligen misslyckats. Att inse att det också finns ett annat syfte förklarar varför alliansen ändå fortsätter driva sin linje.

Länkar: Arbetet, di.se, fackligt.eu, ArbetetArbetetArbetetArbetet, di.se

Andra som skrivit: Hanna Wallinder, Ylva Johansson, Leine Johansson

About these ads

Om Göran Johansson

Medelålders överviktig man. Ombudsman på IF Metall Mälardalen.

Publicerat på 31 mars, 2012, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentering avstängd.

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 681 andra följare

%d bloggers like this: