Om att dölja sanningen


Andreas Cervenka levererar en krönika i dagens SvD betitlad ”Krisens första offer är sanningen”. De europeiska bankernas kapital är, menar många, kraftigt övervärderade. De europeiska bankerna har ställt upp och lånat ut pengar till sina stater. Problemet är ju bara det att samma stater har svårt att betala tillbaka dessa pengar. Andreas skriver att ”Redan i våras konstaterade Nordeas ordförande Björn Wahlroos att det är en offentlig hemlighet att många tyska banker är konkursmässiga.” Vidare skriver han att:

Deutsche Banks vd Josef Ackermann medgav att om alla statsobligationer värderades i linje med verkligheten skulle det leda till att mängder av banker utraderades. Men han avfärdade alla krav på mer kapital. Det vore ju att erkänna bluffen. Som att skriva ut vaccin mot en sjukdom vars existens förnekas.

Staterna implementerar nu en hel rad besparingsprogram som medborgarna tvingas finansiera genom skattehöjningar och/eller försämrade förmåner. Andreas menar att de borde vara anständigt att samma medborgare åtminstone fick veta varför dessa besparingar tvingas på dem.

About these ads

Om Göran Johansson

Medelålders överviktig man. Ombudsman på IF Metall Mälardalen.

Publicerat på 11 september, 2011, i Blandade funderingar, Politiska funderingar och märkt , . Bokmärk permalänken. Kommentering avstängd.

Kommentarer inaktiverade.

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.

Gör sällskap med 684 andra följare

%d bloggers like this: